חדשות יסמין

B-Excellence אקדמאיות ערביות להייטק

תוכנית חדשה וראשונה מסוגה, מבית עמותת יסמין, תכשיר ותשלב  עשרות  נשים אקדמאיות מהחברה הערבית לענפי ההייטק השונים ותעודד הקמתם של מיזמים טכנולוגיים  בתוך הישובים הערביים בישראל. 

בעמותת יסמין נערכים בימים אלו לאתר, לסקור  את הצרכים  של האקדמיות מהחברה הערבית  לתוכנית שנקראת B-Excellence, לצד תהליך גיוס מעסיקים שירוויחו משאב מקומי , עובדות מצוינות, גיוון תרבותי ושווקים חדשים אליהם יוכלו לפנות.

ענף ההייטק הישראלי מהווה בשנים האחרונות את הקטר שמוביל את המשק הישראלי ואחראי על כ- 52% מסך היצוא של מדינת ישראל, כפי שעולה מנתוני מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה לשנת 2021. אלא שלצד הנתונים המעודדים על מעמדה של התעשייה הישראלית בעולם, ישנן גם לא מעט חששות מפני עתידו של הענף על רקע המחסור החמור בכח אדם, שנאמד כיום בכ- 15 אלף עובדות ועובדים חסרים.

שיעור העובדים מקרב החברה הערבית בתחום ההייטק עומד כיום על אחוז מזערי של כ- 2% בלבד. שילובם של נשים וגברים מהחברה הערבית יתרום למשק הישראלי כ- 60 מיליארד ₪ בשנה. על פי תוכנית יעדים שפרסמה שרת החשדנות והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן בחודש פברואר 2022, בתוך שנתיים יתווספו להייטק 4,500 עובדים מקרב החברה הערבית, וכן 45% מתוך תוספת כוח העבודה בהייטק מקרב כלל המגזרים  יהיו נשים.

תוכנית חדשה מבית עמותת יסמין, שנקראת B-Excellence, פועלת לשילובן של נשים אקדמאיות  מהחברה הערבית בהייטק הישראלי. הנשים שישתתפו בתוכנית מגיעות מרקע אקדמי מגוון, עם תואר ראשון או/ ו שני בתחומי מדעים, מתמטיקה, פיזיקה, שפות, כלכלה, מנהל עסקים, תעשייה וניהול ועוד.

מעל  11  אלף אקדמאיות מהחברה הערבית ללא תעסוקה  

נכון להיום, כ-61% מהאקדמיות מהחברה הערבית מחפשות עבודה בתחומי ההוראה והחינוך בשוק מוצף בעובדות ועובדים בתחום, דבר שמותיר רבות ללא תעסוקה. מעל 11 אלף נשים אקדמאיות מוצאות את עצמן מובטלות או שעוסקות בעבודה שאינה מתאימה לכישוריהן, מה שמגביר את התסכול וחוסר המיצוי בקרבן. כמענה למצב הקיים ועל מנת לפתח ולקדם תוכניות ייעודיות אשר יספקו אופק תעסוקתי ומיצוי היכולות של אקדמאיות  רבות, יזמה עמותת יסמין את תוכנית

B-Excellence.

תוכנית B-Excellence מבוססת על תוצאות סקר שוק, שנערך בימים אלו בקרב אקדמיות מהחברה הערבית,  מתחומי מדעים, מתמטיקה, פיסיקה, הנדסה, כלכלה, שפות, מנהל ותעשייה. הסקר בוחן את המניעים, היכולות והפוטנציאל לשינוי קריירה ושילוב בעולם ההייטק מצד נשים אלו. כשבמקביל נערך סקר גם בקרב  10 חברות הייטק, אשר חרטו על דגלן "גיוון תעסוקתי" ובוחן את הצרכים שלהן ואת פוטנציאל העסקת נשים אקדמיות מהחברה הערבית בקרבן.

תוצאות הסקר מהוות תשתית לבנייתה של התוכנית הייעודית התואמת את הביקוש וההיצע, וכוללת לימודים בשיתוף האקדמיה, הכשרה מקצועית בהתאם לדרישות תעשיית ההייטק, בניית מסוגלות תעסוקתית למשתתפות בה, וכן השמה במקומות עבודה.

למעלה מ- 800 אקדמיות מהחברה הערבית פנו אל עמותת יסמין בבקשה להשתלב בתוכנית, כשני שליש מתוכן בעלות תארים אקדמיים בתחומי המדעים.

לצד תהליך הגיוס וההסבה המקצועית, פועלת תוכנית B-Excellence  לשילוב ורתימת חברות הייטק ליזום ולהשקיע בחברה הערבית על ידי עידוד הקמת האבים טכנולוגיים אזוריים בחברה הערבית, ייעוד משרות מותאמות לנשים ערביות, עידוד הקמת סטארט-אפים מקומיים והעסקת אקדמאיות  והשמה תעסוקתית צמודה ומותאמת, הכוללת שילוב  בחברות הטכנולוגיות.

לדברי כיראם בלעום, מנכ"לית עמותת יסמין ויוזמת התוכנית: "שילובן של אקדמאיות  מהחברה הערבית בהייטק תתרום רבות לחברות עצמן ולתעשייה כולה, שמצויה בתחרות מתמדת. הגיוון התרבותי, ההתנסות השונה והראייה האחרת, שמביאות עימן אוכלוסיות שונות, מפרה את החברות ומזינה אותן ברעיונות חדשים ויצירתיים. דווקא בעידן של הסכמי אברהם, שבו רוקמת מדינת ישראל יחסים עם מדינות ערב רבות, שילובן של אקדמאיות ערביות יכול לתרום לפתיחתם של שווקים חדשים במדינות אלו."

העמקת ההכוונה והחינוך טכנולוגי כבר בתיכון

תוכנית B-Excellence שואפת לקדם גם שינוי חברתי נרחב, שאינו מתמצה רק בהשמת נשים אקדמיות, אלא ביצירת שינויי עומק שיעודדו נערות ונערים מהחברה הערבית ללמוד ולהתמקצע בתחומי מדע וטכנולוגיה. לפיכך, תפעל התוכנית להעמקת ההכוונה והחינוך טכנולוגי כבר בתיכון על ידי שילוב מגמות של הייטק, טכנולוגיה והנדסה בבתי ספר, מתן דגש על לימודי אנגלית ומתמטיקה, הרחבת המודעות בקרב ההורים לשוק העבודה המשתנה ומתן כלים ומיומנויות לתלמידים ולתלמידות לקראת כניסתם לעולם התעסוקה.

בעמותת יסמין כבר מדווחים על התעניינות גוברת בקרב מעסיקים מתחומי ההייטק, שרואים הזדמנות בקליטת כח אדם חדש ואיכותי, ובמקביל נערכים לגיוסן של משתתפות ראשונות בתוכנית ההכשרה, שתסמל דרך חדשה עבור אקדמאיות רבות בחברה הערבית, שיתרמו מכישוריהן לענף, שנמצא בזינוק מתמיד, ויוכלו לצאת ממעגל האבטלה והעדר התעסוקה שנשים ערביות רבות מוצאות עצמן כלואות בתוכו.

רוצות לשמוע עוד? דברו איתנו :

 דוא"ל: [email protected]

למידע נוסף על התוכנית לחצו כאן