15.7% מהעסקים ששרדו בשנת הפעילות השנייה לא שרדו בשנה השלישית, 67% מהעסקים שנפתחו בשנת 2018 נסגרו באותה השנה, את הנתונים המדאיגים הללו מפרסמת השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מנכ"לית יסמין: "קוראת לבעלות העסקים להצטרף אלינו ולקבל את הכלים לניהול עסק מצליח"
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) פרסמה השבוע את סקר הדמוגרפיה של עסקים, העוסקת בשרידות ותנועות של עסקים שנים 2018-2016 , ממנו עולה תמונת מצב שצריכה להדאיג את החברה הישראלית בכלל ואת בעלות העסקים העצמאיות בפרט. על פי נתוני הסקר, בשנת 2018 היו בישראל כ-599,000 עסקים פעילים, מתוכם 67% עצמאיים- ירידה במספר העסקים הפעילים והעסקים שנפתחו, לעומת השנתיים הקודמות.
על אף ש 88.4% מהעסקים שנולדו בשנת 2017 שרדו גם את שנת פעילותם השנייה (שנת 2018), בשנת 2018 נסגרו 67% מהעסקים! זאת לאחר שנפתחו כ-57,000 עסקים ונסגרו כ-43,800 עסקים. לטווח הארוך, רק כשליש מסך העסקים העצמאיים שרדו- 29.9% מהעסקים שנולדו בשנת 2005 שרדו גם את שנת פעילותם הארבע-עשרה (שנת 2018).
כיראם בלעום, מנכ"לית ומייסדת "יסמין", שהכשירה וליוותה להצלחה כלכלית למעלה מ-11,000 נשים, אומרת כי: "תמונת המצב צריכה להדאיג מאוד את בעלות העסקים העצמאיות ומי שלא רוצה להיכנס לסטטיסטיקה של סגירת עסקים בישראל, צריכה ללמוד כיצד לפתח ולנהל עסק. לא מספיק להיות בעלת מקצוע טובה- צריך להיות מצוינת בניהול והצמחת העסק, לדאוג שהוא יהיה רלוונטי, להתייחס לשינויים בשוק, לנהל את מערך השיווק והתוכנית העסקית, להציב מטרות ולעמוד בהן. יסמין נותנת את הכלים הללו, בדיוק בשביל להעצים את היכולות והעצמאות הכלכלית של נשים ולבנות שדרת מנהיגות, שתסחף איתה נשים נוספות למוקדי ההשפעה ולשיפור מעמדן של הנשים במשק. חשוב לציין שהשינוי מתחיל אצל כל אחת ואחת- ואני קוראת לבעלות העסקים להצטרף ליסמין ולקבל את הכלים לפיתוח העסק".
שיעור השינוי הממוצע הגדול ביותר באחוז הישרדות העסקים מתרחש בין השנה השנייה לשלישית!
עוד מהסקר ניתן לראות כי בשנים 2016-2005, בין שנת הפעילות השנייה לשנת הפעילות השלישית של העסקים, נרשם שיעור השינוי הממוצע הגדול ביותר באחוז הישרדות העסקים – 15.7% מהעסקים ששרדו בשנת הפעילות השנייה לא שרדו בשנת הפעילות השלישית שלהם. לאחר שנת הפעילות השלישית, שיעור השינוי הממוצע באחוז הישרדות העסקים יורד בהדרגה לאורך השנים, עד לרמה של 4.5% בין השנה השלוש עשרה לשנה הארבע עשרה לפעילות העסקים.
50% מהציבור סבור שהמצב הכלכלי קובע את המעמד
לצד זאת, פרסמה השבוע הלמ"ס גם סקר חברתי לשנת 2018 , המעיד על נתונים מדאיגים באשר למעמדן של נשים בכלכלה ובחברה הישראלית. בין היתר, חושף הסקר כי שיעור התומכים בעידוד תעסוקה ויצירת מקומות עבודה כדרך עיקרית לצמצום הפערים בחברה עומד על 22% בקרב יהודים ועל 39% בקרב ערבים, זאת לאחר ש-27% מהאוכלוסייה (כמיליון וחצי איש) חשו אפליה כלשהי בשנה האחרונה, על רקע גיל, לאום, מוצא-עדה, דת-אמונה, מין וכדומה, מתוכם 36% אחוז דיווחו כי חשו אפליה בשל היותם בעלי הכנסה ממוצעת נמוכה (של עד 2,000 ₪). עוד מעניין לציין כי 11% מהנשים חשו מופלות על רקע מינן והשיעור גבוה יותר בקרב נשים צעירות, ועומד על 18%. בלעום: "הנתונים אינם מפתיעים. תחושת האפליה על רקע הכנסות נמוכות ותחושת ההפליה של נשים בפרט, הן מראה עבור החברה הישראלית ואת זה צריך לשנות. עמותת יסמין מחזקת ומעצימה נשים, על מנת לתת בידיהן את הכוח הכלכלי, להתרומם לעצמאות ולחזק את מעמן בחברה".
בלעום התייחסה גם לממצאי הסקר, לפיהם 57% מהנשאלים חושבים כי המדינה צריכה לעשות העדפה מתקנת בקבלת נשים לעבודה או ללימודים כפתרון למצב, אולם יחד עם זאת בבחירת קבוצה אחת עיקרית הראויה ביותר להעדפה מתקנת קיבלו הנשים פחות מ-10% תמיכה. "הציבור מודע לצורך לקדם נשים בכלכלה ובחברה אבל ניכר מהנתונים כי בכל הנוגע להשקעות המדינה בתחום, הציבור לא שם בראש סדרי העדיפויות את ההעדפה המתקנת לנשים", אומרת בלעום.
עוד מעניין לציין כי הגורם שהציבור תופס כהכי משפיע על מעמדו של אדם בחברה הישראלית הוא מצבו הכלכלי, כאשר מחצית מהציבור חושבים כך (50%). הגורם השני שקיבל אחוז גבוה (44%) הוא השכלה והשלישי הוא כישורים ויכולות (37%). לשאלה כיצד לצמצם פערים בחברה הישראלית, ענו 32% כי הם סבורים שעידוד תעסוקה ויצירת מקומות עבודה חדשים הן הדרכים לשינוי המצב.
בלעום: "גם כאן הציבור מבין את החשיבות של המצב הכלכלי, ההשכלתי והכישורים כמפתח לשינוי מעמדות. בדיוק מהמקום הזה עמותת יסמין דוחפת נשים לקדם את העסקים שבבעלותן, לרכוש ידע ולפתח את הכישורים האישיים. הכלים הללו שנותנת יסמין כבר הוכיחו את עצמם כמובילים שינוי כלכלי וחברתי, ואני קוראת למקבלי ההחלטות להצטרף אלינו- ביחד נוכל להעצים את הכוח הכלכלי של נשים בעלות עסקים עצמאיים, לצמצם פערים ולשנות את הנתונים".