תוכנית חדשה לעסקים בבעלות נשים, מיעוטים ועסקים מהפריפריה, שחוו משבר כלכלי מסייעת להם לצמוח ולשגשג: "אחרי 8 שנים של השקעות, היום אני מרוויחה"
השנים האחרונות סיפקו ועדיין מספקות אתגרים משמעותיים ואף זעזועים לחברה הישראלית ולמשק כולו. ממגפת הקורונה, דרך יוקר המחיה העדר הוודאות ושינויים בהתנהגות צרכנים ועד לאירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות הברזל שנמשכת מאז כבר יותר 12 חודשים.
כלכלה אוהבת יציבות וודאות, ובמציאות שבה שני ערכים אלו מתערערים חדשות לבקרים – מי שחש זאת על בשרו הם כל אותם עסקים קטנים ובינוניים, שמשלמים את מחיר הזעזוע.
העסקים הקטנים והבינוניים הם הכוח המניע מאחורי הצמיחה הכלכלית והחדשנות, ומספקים הזדמנויות תעסוקה רבות, במיוחד בתקופות של אי וודאות כלכלית. בישראל כיום יש למעלה מ-600 אלף עסקים קטנים ובינוניים, המהווים 99.5% מכלל העסקים ותורמים כ-60% לתוצר העסקי הגולמי. עסקים קטנים ובינוניים בישראל יוצרים כ-70% ממקומות העבודה במגזר העסקי, מה שמייצג תרומה משמעותית להעסקה במשק הישראלי, כאשר עסקים אלו מעסיקים כ-40% מכוח העבודה הכולל במדינה.
תוכנית חדשה בשם RESTART, מבית עמותת יסמין, החלה לפעול ב- 2023 ומסייעת לעסקים- בבעלות נשים, מיעוטים, ועסקים מהפריפריה- הסובלים מבעיות פיננסיות, לצאת ממעגל החובות ולנהל עסק מאוזן ורווחי.
התוכנית מעניקה לכל עסק תוכנית ייעודית מותאמת לצרכיו, לאחר ביצוע אבחון מקצועי לעסק, על ידי שורה של מומחים שמלווים את התוכנית ממגוון תחומים, ובהם: ניהול ואסטרטגיה ,פיננסים, משפטים ושיווק ומכירות.
מטרת התוכנית היא ליצור יציבות כלכלית לעסקים המשתתפים : התוכנית מציעה בנייה של תשתיות ניהול וכספים מבוקרים , מערך שיווק ופיתוח, מבנה ארגוני, תקציב שנתי מבוקר לעסק ולמשפחה , הגדלת מחזור המכירות, שימור לקוחות והרחבת קהלי היעד, וכן מסייעת ביצירת רשת של שיתופי פעולה. התוכנית מצליחה להביא הבראה לעסקים המשתתפים תוך כדי הייעוץ ולחסוך להם מאות אלפי שקלים ,
במפגש שהתקיים לאחרונה עם חלק מבעלות העסקים שמשתתפות בתוכנית, ובהובלתה של מנכ"לית יסמין, כיראם בלעום, מספרות בעלות העסקים על השינוי שחל בעסק שלהן בתוך חודשים ספורים.
יוצרות הפרדה בין הבית לעסק
אחד הנושאים המרכזיים עליהם שמה התוכנית דגש הוא למידת מצבו הפיננסי של העסק על ידי צוות מומחים, ובניית תוכנית הבראה והתייעלות, תוך הקפדה על הפרדה מוחלטת בין החשבון הביתי לזה העסקי, כפי שמתארת אלינור מוגרבי, בעלת עסק לקואצ'ינג מטירה: "התוכנית יצרה אצלי שינוי במיינדסט, הפרידה את העסק מהחיים הפרטיים. כשהיועצת ביקשה ממני לעשות הפרדת חשבונות, לא הבנתי למה אני צריכה שני חשבונות. לאט לאט, כשהתחלתי לראות את המספרים בטבלאות ובתוכנית הפיננסית, נפל האסימון. הפרדת החשבונות היה צעד אחד וחשוב במה שעברתי בתוכנית, שהיא עבורי מקפצה לעסק".
גם מנאל שחאדה מכפר יאסיף בעלת מרכז לבריאות ויופי, מספרת על ההפרדה בין הבית לעסק הפרטי, שקרתה לראשונה אחרי יותר משלושה עשורים כעצמאית: "יש לי עסק בתחום הבריאות והיופי כבר 37 שנים, ובזכות התוכנית הגעתי להבנה שמגיע לי משכורת חודשית. עד היום הכל היה מעורבב, מה שהייתי מכניסה לבנק מהעסק היה יוצא על הבית".
השינוי אצל מנאל לא הסתכם רק בהפרדה בין הפרטי לעסקי אלא בא לידי ביטוי בהשקעת הכספים בפיתוח מוצרים חדשים. "התוכנית סייעה לי להבין איפה להשקיע ואיפה לשים את הכסף שלי, איזה טיפולים רווחיים ואיזה מוצרים שאני מוכרת מכניסים כסף לעסק. היום אני מרגישה שאני נהנית יותר מהעסק, ומקבלת מה שמגיע לי. אני יכולה להעיד שהתוכנית עזרה לי לגדול משמעותית במחזור הכספי."
קיצוץ בהוצאות והגדלת ההכנסות
צוות המומחים/יות של תוכנית RESTART בוחן את מצבם הפיננסי של כל אחד מהעסקים המשתתפים בה ובונה תוכנית ההבראה והתייעלות, המותאמת למידותיו וצרכיו של כל עסק. יועצת אישית, המתלווה לכל בעלת עסק בתוכנית, עובדת איתה באופן צמוד על מנת ליישם את תוכנית ההתייעלות, לייצר איזון בעסק- תוך צמצום הוצאות מיותרות- ולהביא להגדלת הרווחים והמכירות.
"הצלחנו לקצץ בערך 30% מההוצאות של העסק", מספרת רתיבה דבור , מנכ"לית מרכז RMD, המתמחה בייעוץ ואימון ופיתוח מנהיגות אישית: "ה-30% האלו הפכו להעלאה בהכנסות של העסק, ובלי הליווי של היועץ לא הייתי מצליחה לעשות זאת. בזכות התוכנית הצלחתי להפריד את העסק שלי מהעסק המשפחתי." גם אצל אמל מג'לי , סטייליסטית ומאפרת מנצרת, קוצץ חלק ניכר מההוצאות כאשר ויתרה על מקום פיזי אותו שכרה. "חשבתי שבלי מקום פיזי העסק שלי לא יכול להתקיים, אבל התוכנית הוכיחה שאפשר לקדם את העסק גם בלי מקום פיזי. זה חסך לי המון כסף".
בניית אסטרטגיית ניהול נכונה
הפנמת הייחודיות והערך של העסק ובעליו הוא אחד העקרונות המרכזיים של תוכנית RESTART, שמבקשת לחולל שינוי עמוק, לא רק בהתנהלות העסקית הנוכחית, אלא גם באופן החשיבה של בעלי/ות העסקים, ולהעניק להן את התשתית והכלים להמשיך ולהצמיח עסק משגשג לאורך שנים.
אחת הבעיות החוזרות בקרב בעלי.ות העסקים היא בתמחור החסר, שאינו משקף את הערך שמביא העסק ללקוחותיו, ואף לא את הזמן שמשוקע בו. כך לדוגמה מספרת אמל מג'לי : "כשהגענו לחלק של התמחור, התחלנו לפרק ולנתח את הפעולות שאני עושה ולתמחר את הזמן שלי בהתאם. הבנתי שעד היום התמחור שלי היה של סטייליסטית מתחילה, ולא שכללתי בתוך זה את הערך שאני נותנת גם ביחס לזמן וגם בהשוואה למתחרות".
"היום כתוצאה מהתוכנית אני יודעת למנף או להגדיר מוצרים רווחיים שלי ולמנף אותם." מספרת מנאל שחאדה , "אני יודעת להעריך או לתכנן מוצר חדש לראות אם הוא רווחי לי ולהחליט כן או לא להשקיע בו".
זום אאוט
וכדי שאת הייחודיות של העסק אפשר יהיה לתרגם גם להצלחה עסקית, מדגישים ב-RESTART, יש צורך לפתח מוצרים חדשים, התואמים את הביקושים בשוק הנוכחי ולהגדיל את קהלי היעד. ולצד זאת גם לא לחשוש להיפרד ממוצרים, שאינם עוד רווחיים. "ענת יגורי היועצת העסקית שלי בתוכנית עזרה לי מאוד בשילוב מוצרים ובפיתוח של עוד תוכניות, שעונות על אותם צרכים של קהלים חדשים שאני בעצמי לא חשבתי שכן צריכים אותי." מספרת רתיבה דבור , "וזה היה באמת הקסם של כל התוכנית של הליווי, שלמרות שאתה בעצמך מאמן או יועץ אתה צריך עוד עין מקצועית, עוד מישהו שבאמת יקח אותך זום אאוט".
גם רו"ח עבדאללה זועבי, בעל משרד לראיית חשבון, גילה עד מהרה שעל אף שהוא איש פיננסים יש לריסטארט מה לתרום לו. "גיליתי להפתעתי, למרות שאני רואה חשבון ומתעסק עם מספרים, יש הרבה דברים שאני לא שם לב אליהם, וגיבשתי נוהל בתחילה ובסוף כל יום עבודה, וזה איפשר לי לפנות זמן ולתת שירות טוב יותר ללקוחות שלי."
לא להרים ידיים
אולפאת עודה, בעלת מכבסת פרסטיג' וחנות לחומרי ניקוי פרסטיג' בחיפה, היתה על סף שבירה לפני שהגיעה לתוכנית. ארבע שנים אחרי שפתחה את העסק שלה, הרגישה שהיא קורסת תחת נטל העבודה, שכללה עבודה מול עסקים ולקוחות פרטיים מזדמנים. " העסק שלי קיים 4 שנים והיו תקופות שחשבתי למכור אותו כי זה היה גדול עליי. אני נותנת שירותים גם לעסקים וגם לפרטים ולקוחות מזדמנים, וזה היה קשה מאוד. תוכנית ריסטרט איפסה אותי וגרמה לי להאמין בעצמי שוב. הרי בניתי את העסק כדי להתפרנס וכדי להגשים את עצמי ואין סיבה שאוותר עליו. בחמשת המפגשים שהיו לי עד עכשיו, הצלחתי לגייס לקוחות חדשים ואני ממשיכה לגייס לקוחות עסקיים חדשים ולעקוב אחרי הכנסות והוצאות העסק. כל מפגש נותן לי להאמין בעצמי שוב", מספרת אולפת.
"תוכנית RESTART בשבילי זה כמו זכיה בפייס." מסכמת רשא סיף, בעלת מרכז טיפולי רפואה משלימה, מכפר ג'ת יאנוח, "אני עכשיו רואה את הרווחים שלי מול העיניים. אחרי 8 שנים של השקעות היום אני מרוויחה."
מרוה עוביד זועבי – מנהדסת תעשיה וניהול וכלכלנית, יועצת עסקית ופיננסית עם ניסיון של מעל 15 שנים יועצת מובילה בתוכנית ריסטארט "השנים האחרונות כללו כמה משברים אשר השפיעו על רצף הפעילות העסקית אצל הרבה עסקים מענפים שונים, עמות יסמין הרימה את הדגל והחליטה לבנות תוכנית ייחודית שיודעת להביא ייעוץ מקצועי ומקיף ויותר חושב גם בגובה עינייםשניתן לשלב כמה תחומי ייעוץ ושנים במטרה למקסם את התועלת מהייעוץ, כל נועץ עובר אבחון מקיף אשר על פיו בונים תוכנית עבודה ייעודית שרואה את העסק מכל הזוויות ואנו בעיקר מספקים אותם בכלים לקבלת החלטות כלכליות עסקיות וגם אישיות."
אנאס אבודעבס אסטרטג שיווק ודיגיטל תחום השיווק. בתקופת משבר מחייב את העסק לעשות חושבים מחדש, להבין מה הם צרכי הלקוחות, האם המוצר שלי עונה על הצורך? ואם לא, אז איזה התאמות צריך לעשות? מדובר בתקופה מאתגרת בהחלט אך העובדה שהם מקבלים את הייעוץ השיווקי תחת אותה מעטפת מאד מקל על הבנת צרכי העסק כי היועץ השיווקי טרם התחלת פרק השיווק מקבל סטטוס עדכני על מצב העסק וכך ניתן לתפור עבורו תוכנית ייעוץ שיווק ומכירות מלווה בתפעול והשגת תוצאות וגדילה".
כיראם בלעום, מנכ"לית עמותת יסמין: "תוכנית RESTART היא תוכנית שבה אנו צועדות יד ביד עם בעלי/ות עסקים מהחברה הערבית בישראל, וביחד איתן מחזקות את תשתיות העסק, מתאימים אותו לרוח התקופה ולביקושים בשוק הנוכחי, תוך יצירת סל מוצרים עדכני ורווחי. בתוכנית בעלי.ות העסקים עוברים מסע, שדורש מהן להשתחרר מתפיסות מעכבות ומהרגלים ישנים, לחולל שינויים שלעיתים הם לא פשוטים עבורן, ובעיקר להעז."
עוד מוסיפה בלעום כי "בחודשים שבהם פועלת תוכנית RESTART אנחנו כבר עדות לשינויים המדהימים שעוברים העסקים. מעסקים שחלקם היו על סף פשיטת רגל לעסקים שמתחילים לשגשג ולראות רווחים. זה חלק מהמומחיות שלנו בעמותת יסמין וזו השליחות שעומדת מאחורי העשייה שלנו"
להרשמה לתכנית ריסטארט לחץ/י כאן