ההסכם לעסק יציל אותך מצרה

אפי
עו"ד אפרת אומיאל פדידה, עוסקת במשפט מסחרי לעסקים ויזמים,
בעלת אומיאל פדידה חברת עורכי דין ומיסדת "עסק משפטי".

לשליחת מייל לחצי כאן

בעלות עסקים רבות שואלות אותי, מדוע צריך בכלל הסכם לעסק? רבות לא מודעות כלל לחשיבות של הסכם או חוזה בעולם העסקים הקטנים ואינן ערות לסיכונים בפניהם הן עומדות בהעדר הסכם מסודר.

הסכם מסדיר את מערכת היחסים החוזית בינך ובין לקוחותיך והספקים השונים עמם את בקשרים עסקיים. בתחילת ההתקשרות, רוב האנשים נוטים לצייר את מערכת היחסים החוזית, בצבעים ורודים ואופטימיים. אנו בטוחים שהכל יהיה בסדר וגם "שלי זה לא יקרה".  גישה זו היא מאוד חיובית, אולם מפספסת לחלוטין את מטרת ההסכם.

כמובן שכולנו מקווים שהכל יסתדר תמיד על הצד הטוב ביותר, אולם ההסכם בא לפתור את המצבים בהם הכל משתבש. כשמנסחים את ההסכם, מחובתנו לתת דעתנו לשאלה המהותית: מה יקרה אם הדברים לא יתנהלו בדיוק כפי שציפינו? מה יקרה אם הלקוח לא ישלם בזמן, אם הספק לא יספק את הסחורה במועד או שהיא תגיע פגומה, מה יקרה אם הלקוח לא יהיה מרוצה מהשירות או שאנו נרצה להפסיק את ההתקשרות או מתן השירות בטרם עת?

ההסכם נותן מענה לסוגיות אלה וכאשר נתקלים במקרה לא צפוי, ניתן לגשת לחוזה לראות מה כתוב בו ובכך לחסוך ויכוחים, אי הבנות ואווירה לא נעימה.

הסכם בכתב המתעד את כל מה שהוסכם בצורה ברורה, עדיף על הסכמות הניתנות בעל פה, אשר אותן קשה להוכיח במקרה של סכסוך או אי הסכמה, כשכל צד מתבצר בעמדתו וזוכר את הדברים באופן הנוח לו ביותר.

בעת ניסוח הסכם לעסק, יש לדמיין את הסיטואציות הקיצוניות ביותר, לשים על העיניים את המשקפיים השחורים והפסימיים ולדמיין את כל הדברים שעלולים להשתבש במהלך ההתקשרות עם הספק או הלקוח.

  • יש לפרט מה כולל השירות ומה לא, לדוגמה: השירות כולל עיצוב פנים בלבד ואינו כולל התקנות, אביזרים וריהוט.
  • האם יש הטבות נוספות במסגרת רכישת המוצר או השירות לדוגמה: הדרכה, אחריות, הטבה לרכישת מוצרים נלווים.
  • מתי מסתיימים היחסים החוזיים בין הצדדים ומה ההתחייבויות ההדדיות בין הצדדים כדי להגיע לסיום ההתקשרות.
  • האם ניתן לסיים את ההסכם בטרם עת וכיצד, מה קורה במידה ואחד הצדדים מפר את ההסכם או כשיש סכסוך בין הצדדים.

כאשר חושבים מראש לעומק על נושאים אלה ומעלים אותם על הכתב, ניתן למנוע סיבוכים משפטיים רבים.  חשוב לציין, כי ההסכם אינו חייב להיות מסמך רב עמודים המנוסח בשפה משפטית קשה לקריאה. ניתן לנסח מסמך פשוט יותר. לעיתים אפילו מספר שורות בחלק התחתון של הקבלה או החשבונית יכולות להגן עליך ועל העסק שלך מפני אי הסכמות מיותרות.

הסכם מותאם לעסק הספציפי שלך, הוא אחד מאבני היסוד של הקמת העסק. מומלץ להשקיע בכך, מאחר וזו מסוג ההשקעות אשר רק בדיעבד, כאשר מאוחר מדי, את מבינה את יתרונותיה.